Et bilde lyver aldri…?

Før i tiden hørte jeg ofte uttrykket «et bilde lyver aldri» – og det gjorde det sikkert ikke heller – i alle fall ikke på samme måte som i dag. Når bildet først var festet til filmen var det slik det ble. Filmer med 12, 24 eller 36 bilder ble sendt til fremkalling og man ventet, med stor spenning – gjerne en uke eller to – på resultatet.

Da kom «sensuren». Bilder som «ikke tålte dagens lys» (les foreldrene) ble gjemt bort og kun vist fram til de involverte. I dag er de samme bildene fortsatt «sensurert» – men nå er det helst for tenåringsbarna i huset som er helt sikker på at mor aldri har vært ung… Men bildene er der – og de lyver ikke… (skjønner ikke egentlig hvorfor jeg ikke har brent dem).

I dag tar vi alle bildene digitalt – med mobil eller digitale kameraer og de som ikke er bra blir slettet. Å manipulere bilder har blitt storindustri – i alle fall innenfor enkelte bransjer. Og det er mange som behersker teknikken – elementer blir lagt til eller fjernet fra bildene, en gråværsdag blir til en solskinnsdag, ganske elegant i Photoshop eller andre redigeringsprogrammer – og det er nå bildene faktisk begynner å lyve…

admin