Filming før og nå

Close up of a Smartphone Camera

Det er liten tvil om at videoens verden har gått fremover med stormskritt, og det kan iblant være vanskelig å henge med. Kanskje har du også noen gamle videoformater i skuffen, mens barna løper rundt og filmer med mobilen? Du er ikke alene!

Redd de gamle filmene dine

Nå er det ikke nødvendigvis slik at selve filmformatet går heden, men det vil helt sikkert bli en utfordring å finne et apparat for avspilling av gammelmodige formater. VHS-maskinene er fortsatt i salg noen steder, men det er blitt mer og mer vanskelig å finne selv dette avspillingsmediet, selv om det er relativt nytt. Derfor er det viktig at man overfører det gamle til noe moderne snarest, slik at din Super 8-kassett med familieferien ikke blir liggende ubrukt i en skuff fordi du mangler avspiller – få den over på DVD.

Nye medier å filme med – mobilen

Nå har mobilene blitt så gode at de filmer uten problemer, til og med om man har et fokuspunkt i bevegelse. Dette gjør at mange av den yngre generasjonen ikke engang tenker på å skaffe seg noe annet enn en mobil med et kamera å filme med, selv om kvaliteten på mobilfilmen kan være relativt lav på noen mobilmodeller. Dette henger sammen med hvordan man bruker filmen. Og de som filmer med mobilen, legger ofte bare filmen ut som en morosnutt på Facebook eller Twitter. Det er ikke slik at hele familiens utvikling og oppvekst er filmet med mobilen – med mindre man har investert i en toppmodell, kanskje.

Stor forandring på få tiår

Også på mobilkameraer ser man stor utvikling, og bare på noen få år har man gått fra at de fleste hadde et videokamera liggende et sted, til at alle har en kameramobil som har brukbar kvalitet for hverdagens filmopptak. Men i mange norske hjem finnes det fremdeles en del gamle videoformater som ikke nødvendigvis er å finne i butikkene lengre. Dermed kan det lønne seg å overføre sine skatter til digitale formater snarest mulig.

admin