Kort eller lang lukkertid

Når vi snakker om lukkertid er det den tiden lukkeren er åpen og slipper inn lys på filmen – nå er det ikke film i våre nye digitale kameraer – men prinsippet er det samme.

Kort lukkertid brukes når du skal «fryse» bevegelige motiver og fortsatt ha et skarpt bilde. En sportsjournalist som skal ta bilder i en alpinbakke hvor alpinisten passerer i nesten 100 km/t er kort lukkertid et «must». Er lukkertiden kort må kanskje blenderåpningen være større – slik at du får inn nok lys. Ved sterkt sollys kan også kort lukkertid være nødvendig så ikke bildet blir for lyst.

Lang lukkertid kreves når det er mørkt ute – skal du for eksempel ta bilder av nordlys eller en flott stjernehimmel bør du øke lukkertiden for å få til de gode bilder. Da kreves det, nesten uten unntak, også stativ fordi man sjelden klarer å holde fotoapparatet i ro lenge nok og kamerabevegelser vil gi uskarpe bilder. En annen effekt som man ofte ser er rennende vann som ligger som et hvitt «slør» i bildet. Da har fotografen satt apparatet på stativ og brukt lang lukkertid. Omgivelsene rundt vannet er skarpe og vannet veldig «blurry» – en flott effekt i bildene.