Rembrandt-belysning i portretter

Bilder av våre små håpefulle, konfirmasjonsbilder og bryllupsbilder er portrettbilder de fleste av oss har, eller i alle fall har sett – enten av deg selv, barna dine eller noen andre du kjenner – bilder som skal få frem de beste sidene av de som er fotografert.

Å ta gode portrettbilder er en kunst i seg selv. Med gode teknikker og med riktig lys kan man få frem både personlighet og egenart i hvert bilde. En teknikk mange fotografer sverger til er Rembrandt-belysning. Det er den nederlandske kunstneren, Rembrandt, Harmenszoon van Rijn (1606–1669), som er inspirasjonskilden bak denne typen lyssetting.

Rembrandt var kjent for virkningsfulle kontraster mellom lys og skygge som han klarte å få frem i malerier og portretter når han malte. Ser vi på Rembrandts portrettmalerier er ofte den ene siden av ansiktet i skyggen og vi kan se en lys trekant under det ene øyet. Nesten som om modellen sitter ved siden av et vindu og får lyset på den ene siden av ansiktet men den andre siden forblir i skyggen. Det er disse kontrastene mellom lys og skygge, og den lyse trekanten man ofte ser under øyet, fotografen forsøker å gjenskape med denne lyssettingsmetoden.

admin