Tips om ulike dataprogrammer for redigering

8857314-advertising-words-displays-promo-discount-sale-or-free

Skal du begynne med fotografering, bør du ta til deg det viktigste tipset i bransjen – ta ALLE bilder i RAW-format. RAW-formatet tar mer plass enn JPEG, men dette med god grunn. Når du tar et bilde i RAW-format vil kameraet nemlig legge inn alle kontraster og variasjoner av sollyset inn i bildet, til motsetning fra JPEG, der du «får det du får». RAW-format kan ikke åpnes som vanlig – dette er et format som må redigeres i et bilderedigeringsprogram og deretter eksporteres til harddisken i endelig format (JPEG, f.eks.).

Oftest brukte programmer for bilderedigering

De mest brukte bilderedigeringprogrammene lages av den kjente programutvikleren Adobe. Adobe Photoshop og Adobe Lightroom er de mest brukte. Om du vil holde på med profesjonell fotografering, bør du lære deg å bruke begge to. Vil du starte med å holde deg på et vanlig nivå, er Lightroom et godt utgangspunkt. Her kan du stille inn på alt fra kontrast og lysstyrke til fargemengder og skarphet. Med RAW-formatet kan du gjøre uendelig mange innstillinger på bildet, samt lyse opp de delene av bildet du ønsker skal komme frem mer. Nå koster Adobe-programmene ganske mye, derfor velger mange å starte ut med et gratis-program til å begynne med. Dette anbefales ikke om du vil gjøre bildene spesielle, men selv bilderedigeringprogrammet Picasa kan gjøre undere med dine tilsynelatende vanlige bilder.

Tenk før du tar bildet – hva er motivet?

Husk at det ikke handler om at bildene skal kaste seg i ansiktet på folk – de må være interessante i seg selv. Selv det primitive programmet Instagram kan «fikse» på bildene dine, men siden fotografering er en kunst må du gjøre det klar til å gjøre ting selv og ikke overlate jobben til et automatisert program. Apple Photos er et innebygd program som finnes på Mac-datamaskiner og er veldig godt for redigering av bilder samt for organisering av disse. Fotor er et annet program – dette er et brukervennlig redigeringprogram som gir deg store muligheter, men som mangler spesielle effekter og dyp redigering, noe man finner i Adobe-programmene. GIMP er veldig populært blant ungdom, siden dette er et såkalt open-source program, altså et program som alle kan forbedre etter eget ønske. Det er dog litt komplisert, så gjør deg klar til å utforske i en god stund før du kommer i gang.

admin